Apandisit Patlaması Öldürür Mü? Patlarsa Ne Olur?

Apandisit Nedir ?

Apandisit, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği noktada bulunur. Parmak şeklinde bir oluşumdur. Tam olarak gelişememiş bir çıkıntı formundadır. Apandisitin ne işe yaradığı tam olarak çözülememiştir. Ama bu kesinlikle fonksiyonsuz olduğu anlamına gelmez. Bazı doktor karın bölgesindeki organların bademciği şeklinde yorumlamaktadır. Yani bağırsaklara gelebilecek herhangi bir zararlı maddeden ilk önce apandisit etkilenerek bağırsakları koruduğu düşünülmektedir. Apandisit, konum olarak kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bazen jinekolojik organlara daha yakın veya kalın bağırsağın daha arka kısımlarında olabilir.

Apandisit Neden Büyür Ve Patlar ?

Apandisiti tıkayan bir parçanın o bölgeye yerleşmesi sonucu apandisit büyür. Daha sonra tıkanan bölge nedeniyle gerideki kısımlar beslenemediği için delinebilir ve içindekiler karın bölgesine yayılabilir. Bu tıkanan bölge bazen kendiliğinden açılabilir. Ancak hastanede böyle bir ihtimal beklenip hasta riske atılmaz ve hemen müdahale edilir.

Apandisit Zarı Delinirse Neler Olabilir ?

  ->  Karın zarının iç bölgesinde enfeksiyon oluşabilir ve yayılan bir iltihap gözlenebilir.

  ->  Karnın iç bölgelerinde içi dolu apseler gözlenebilir.

  ->  Ciddi durumlarda hasta yoğun bakım ünitesine alınmak zorunda kalınabilir.

  ->  Müdahale etmekte geç kalınırsa hasta ölebilir.

Apandisit Probleminin Belirtileri Nelerdir ?

  ->  Karın bölgesinde şiddetli olmayan ağrılar hissedilir.

  ->  Sindirim sistemi problemleri görülebilir.

  ->  Zaman geçtikçe hasta hareket ettiğinde artan ağrılar gözlenir.

  ->  Şiddetli mide bulantısı görülebilir.

  ->  Hasta aşırı açlık anında bile yemeklere karşı ilgisizleşir.

  ->  Her zaman olmamakla birlikte hastanın ateşi yükselebilir.

Apandisit Patlama Belirtileri Varsa Ne Yapılmalı?

  ->  Apandisitin ağrılarını ortadan kaldırıp hekimi yanıltmaması için kesinlikle ağrı kesici alınmamalıdır.

  ->  Hemen doktora görünmek gerekir. Kan testleri ve ultrasonla kesin teşhis koyulup derhal müdahale edilmelidir.

Apandisit Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bunun için öncelikle göbek deliğinin sağ alt kısmına yavaşça baskı uygulanır. Bu baskı 5-6 saniye boyunca devam ettirildikten sonra aniden kaldırılır. Baskı aniden kalktığı anda hasta keskin bir ağrı hissederse doktor apandisit büyümesi ihtimalini düşünmelidir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Apandisit büyümesi durumunda patlamadan önce ameliyatla alınması gerekir. Karnın sağ alt bölgesinden girilerek çevre dokulara zarar vermeden apandisit bağlanarak yerinden alınır. Bu sayede ince ve kalın bağırsak bütünlüğü de bozulmamış olur. Apandisit patladıktan sonra da ameliyat yapılabilir. Eğer patlamadan kısa bir süre sonra müdahale yapılırsa hastanın kurtulma şansı oldukça yüksektir. Bu tür müdahaleler hem kısa sürede tamamlanır hem de sonrasındaki iyileşme süresi kısadır. Ancak patlamadan sonra 24 saat geçmişse cerrahların işi epey zorlaşır. Çünkü bu geçen süre içinde apandisitin içerisindeki zararlı maddeler hızla karın bölgesine yayılabilir. Böyle bir yayılma ameliyat sırasında karın bölgesine dren denilen bir boru koyulmasını gerektirir. Bu boru yayılan apandisit içeriğinin vücut dışına tahliyesini sağlar. Ameliyat tamamlandıktan sonra bu dren çıkartılarak bölgeye dikiş atılır. Elbette patlayan apandisit vakalarında tedavi daha zordur.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Neler Olur?

Apandisit ameliyatından sonra hastanın dinlenmesi gerekir. Ayrıca pansumanlar düzenli olarak yaptırılmalıdır. Pansumanlar ihmal edilir ve yara bölgesinin temizliği önemsenmezse hastada enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyon oluşma riski patlama sonucu yapılan apandisit ameliyatlarında daha fazladır. Bunlara ek olarak apandisit ameliyatı geçiren hastaların uyması gereken kurallar vardır. Ağır yük kaldırmamak, ani hareketler yapmamak ve hızlı hareket etmemek gibi..

Yorumlar (1)

İlgili Konular
Yorum Yaz (Facebook)