Yağ Bezesi (Lipom) Oluşumu ve Tedavisi
Yağ Bezesi (Lipom) Nedir?
Cildin alt tabakalarında yağ, ter bezleri ve kıl folikülleri bulunur. Bu oluşumlar genellikle cilt altından beslenir ve bulundukları çepere sığamamaları durumunda cilt yüzeyine çıkarlar. Cilt yüzeyine çıkan maddeler istenmeyen oluşumlar meydana getirir. Sivilce, çıban ve yağ bezeleri cilt yüzeyinde en çok karşılaşılan oluşumlardır. Yağ bezeleri herhangi bir sebep olmadan deri altında bir bezenin içerisinde fazla yağ birikmesi sonucu oluşur. Herhangi bir zararı olmayan bu oluşumlar yalnızca estetik olarak rahatsız bir görüntü oluşturur.
Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezelerinin oluşumunda en önemli faktör genetik etkenlerdir. Doğuştan gelen beze oluşumuna yatkınlık sonucu genellikle 20-25 yaşlarından sonra yağ bezeleri oluşmaya başlar. Beslenme ve ruhsal durumun da yağ bezesi oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir.
Yağ Bezesini Patlatmak Doğru Mu?
Yağ bezeleri büyümeye başladığı anda itibaren rahatsızlık verir. Hem görsel olarak hem de dokunulduğunda kişiyi olumsuz etkiler. Bunun neticesinde yanlış bir hareket olarak yağ bezesi sıkılmaya çalışılır. Ancak yağ bezesinde herhangi bir iltihap şişliğindeki gibi dışa açılan yol bulunmaz. Yani ne kadar sıkılırsa sıkılsın yağ bezesinin içeriği dışarı akıtılamaz. Ancak aşırı kuvvet uygulandığında yağ bezesi çeperi yırtılır. Yırtılan çeperden deri içerisinde yayılacak biçimde yağ akışı olur. Vücut savunma hücreleri bu yağ akışına tepki olarak bölgeye ulaşır ve daha fazla yağ bezesi oluşturur. Kısacası yağ bezelerine ev ortamında müdahale etmeye çalışmak her açıdan anlamsız ve zararlıdır.
Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?
Yağ bezeleri, sivilceler veya iltihaplı oluşumlar gibi kendiliğinden iyileşemezler. Ergenlik sonrası oluşan yağ bezeleri ilerleyen yaşlarda büyüyerek devam eder. Belli bir noktaya geldikten sonra büyüme durur ve yağ bezesi müdahale edilmediği taktirde ömür boyu kalır. Yağ bezelerinden kurtulmak için bitkisel tedavi veya cerrahi müdahale şarttır.
Yağ Bezeleri İçin Evde Neler Yapılabilir?
-> Yağ bezelerinin küçülmesi ve daha çabuk iyileşmesi için aleo vera yağı kullanılabilir. Bezenin üzerine günde 2-3 kez aleo vera yağı sürerek bu doğal tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.
-> Bezenin üzerine su buharı püskürtmek hem mikroorganizmaların ölmesini hızlandırır hem de yağ bezesinin küçültür.
-> Sirke de yağ bezesinin içinde bulunan mikropların öldürülmesini sağlar. Özellikle enfeksiyonel bezelerde sirkenin olumlu etkisi görülecektir.
-> Bu yöntemlerin kullanılmasına rağmen yağ bezesi hala rahatsızlık veriyosa cerrahi yöntemlerle bezeyi aldırmak şarttır.
Yağ Bezeleri Nasıl Alınır?
Yağ bezesinin cerrahi müdahale ile alınabilmesi için öncelikle bezeye yakın bir bölgeden anestezi yapılması gerekir. Uyuşma gerçekleştikten sonra bistüri denilen cerrahi bıçakla deride kesik oluşturulur. Açılan kesikten yağ bezesi çeperiyle birlikte alınır veya çeperi açılarak içeriği akıtılır. Daha sonra açılan kesik dikilir ve gazlı bez ile kapatılarak işlem tamamlanır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.