Tifo Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?
Tifo Nasıl Bir Hastalıktır?
Tifo, bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Bakteri yalnızca insan vücudunda rahatsızlık yapabilir. İnsanda vücut sıvılarında ve bağırsak içerisinde bulunur. Bu yüzden tifo teşhisi de kan, idrar ve dışkı incelenerek koyulur. Pis sulardan, iyi temizlenmemiş yiyeceklerin üzerinden ağız yoluyla bulaşır.İnsan vücudunda 12-15 gün kuluçka süresi geçirip daha sonra hastalık oluşturur. Tifo gelişmekte olan ülkelerde yılda ortalama 18-20 milyon kişiye bulaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde hem içme sularının daha temiz olması hemde yiyeceklerin daha iyi temizlenmesi hastalanan kişi sayısını bir hayli düşürmüştür.
Tifo Belirtileri Nelerdir?
–> 40 dereceye ulaşabilen ateş
–> İştahsızlık ve kısa sürede aşırı kilo kayıpları
–> Nabız ve tansiyonun düşmesi
–> Baş dönmeleri
–> Burun kanaması
–> Bağırsaklarda aşırı hareketlilik ve kanama
–> Şiddetli ve uzun süreli karın ağrıları
Tifo Mikrobu Nasıl Hastalık Yapar?
Normalde tifo mikrobu mide sıvıları tarafından yok edilir. Bazı bireylerde midenin yetersiz çalışması veya bol su ile mikrobun mideye inmesi sonucu yok edilemeden bağırsaklara ulaşır. İşte bağırsaklara ulaşan bu mikrop kuluçka süresinden sonra hastalık oluşturur. Suyun mide asidinde yeterince temizlenmesi için suyu mutlaka oturarak içmek gerekir. Ayakta içilen suyun bir kısmı bağırsaklara gidebilir.
Tifodan Nasıl Korunabiliriz?
–> Su içerken mutlaka oturulmalıdır.
–> Yiyecekler iyi yıkandıktan sonra yenmelidir.
–> İçilen suyun temizliğinden emin olunmalıdır.
–> Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
–> Tamamen koruyucu olmasa da tifo aşısı yaptırılmalıdır.
Tifo Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisinde 2 önemli unsur vardır. Bol su içmek ve hekimin verdiği antibiyotiği düzenli kullanmak. Eğer hastalık tedavi edilmezse aşırı enfeksiyon, mide ve bağırsak kanamaları nedeniyle ölümle sonuçlanabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.