Sauna Zayıflatır Mı? Terleme Eşofmanları İşe Yarar Mı?

Saunalar günümüzde sağlık turizminin bir parçası olmuştur. Bu denli yaygınlaşmasına rağmen faydaları ve zararları yeterince bilinmemektedir. Doğru kişilerin uygun sürelerde saunada kalmasının birçok yararı vardır. Ancak zayıflama gibi beklentilerle uzun süre saunada kalmak zararlıdır. Üstelik hiç alışık olmayan biri saunaya girdiğinde bu zarar katlanmaktadır. Sauna, bünye alıştırılarak başlanması gereken bir aktivitedir.
Sauna Nedir ve Ne İşe Yarar?
Sauna kuru havanın 70-100 derece aralığına getirilmesi ile elde edilen ortamdır. Ortamdaki hava devamlı sirkülasyon ile istenilen değerlerde tutulur. Genellikle terleme ve sıcak tedavisi için tercih edilir.
Sauna Zayıflatır Mı?
Saunaya giren insanlar ciddi miktarda terler. Ancak terlemek yağ yakmak anlamına gelmez. Vücut kendi sıcaklığını dengelemek için ter yoluyla sıvı atar. Bu sıvı atılırken yağ yakılmaz. Saunadan sonra içilecek bir sodalı ayran ile kaybedilen su yerine gelir. Bu sebeple atılan terin verilen kilo anlamına gelmediği bilinmelidir. Ancak saunada kan dolaşımının hızlanması bir miktar fark yaratacaktır. Yalnız bu fark saunadan beklenenlerden çok uzaktır.
Terletici Eşofmanlar Zayıflatır Mı?
Terletici eşofman terin buharlaşıp uzaklaşmasını önlediği için kullanıcılar daha fazla terlediklerini sanar. Halbuki normal bir yürüyüşte ortaya çıkan ter eşofmanın içinde hapsolmuştur. Bu eşofmanlar yakılan kaloriyi değiştiremez.
Sauna Bronzlaştırır Mı?
Sauna ile solaryum karıştırılmamalıdır. Sauna bronzlaşmak için kullanılmaz.
Saunanın Faydaları
-> Kasların gevşemesine yardımcı olar ve stresi azaltır.
-> Terleme ile toksik maddelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar.
-> Kemik ve eklem ağrısı ile kendini gösteren rahatsızlıkların birçoğuna iyi gelir.
-> Kan dolaşımını hızlandırır.
-> Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-> Ciltten geçen kan miktarını artırır.
-> Cildin temizlenmesini kolaylaştırır ve gözenekleri açar.
Saunanın Sakıncaları
-> Kalp damar rahatsızlığı, aşırı kilosu, böbrek rahatsızlığı, şeker hastalığı ve tansiyonu olanların saunaya girmeleri sakıncalıdır.
-> İki yaşından küçük çocuklar hiçbir şekilde saunaya götürülmemelidir.
-> Yaşlılar ve çocuklar için saunanın sıcaklığı 70 dereceye düşürülmelidir.
-> Alkol alan kişiler kesinlikle saunaya girmemelidir.
-> Saunada 15 dakikanın üzerine çıkmamak gerekir. En fazla 2 günde bir saunaya gidilmelidir.
Saunaya Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Ciltte kremler dahil hiçbir yabancı madde olmamalıdır. Çünkü 90 derecede nasıl etki edeceği kontrol edilemez. Cildin nemli olması gerekir. Kısa süre ılık suyla vücudunuzu ıslatmanız yeterli olur. Saunada su kaybı aşırı olacağı için saunaya girmeden ve saunadan çıktıktan sonra ikişer bardak su içmekte fayda var. Ağır antrenmanlardan sonra da saunayı tercih etmemek gerekiyor. Genel anlamda söylenenlerin dışında saunaya karşı herkesin bünyesi aynı tepkiyi vermeyebilir. Saunada kendinizi çok kötü hissediyorsanız kendinizi zorlamayın.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.