Sağlıklı ve Hızlı Kilo Alma Yöntemleri
Kilo almanın yolları da en az zayıflama yöntemleri kadar zahmetli ve sabır gerektiren uygulamalarla doludur. “Kilo almak istiyorum” diyen insanların büyük bölümü estetik kaygılar gütse de bir kesim insan da sağlığını korumak ve ideal kilo aralığına ulaşmak için kilo almak ister. Normalden zayıf olma durumunun nedeni bazı hastalıklar, yetersiz beslenme ya da yeme bozuklukları olabilir. Yeme bozuklukları eksik beslenmeden farklı ve kişinin kendini sürekli kilolu görmesiyle ilgili psikolojik temelli bir sorundur. Sebebi ne olursa olsun zayıflığın fazlası vücudun direncinin düşmesine sebep olur, kişinin hastalanması kolaylaşır ve hastalandığında da iyileşme süreleri uzar. Bunların yanı sıra zayıflık özellikle erkeklerde öz güveni azaltabilecek bir durumdur.
Kilo Almayı Önleyen Rahatsızlıklar
Zayıflığa neden olan rahatsızlıklar metabolizmayla, beslenmeyle ya da vücuda alınan besinin kullanılmasına mani olan rahatsızlıklarla ilgili olabilir. Örneğin besinin kullanılmasını önleyen hastalıkların sebep olduğu zayıflık durumunda diyet önerilerinden pek fayda beklenemez. Zayıflığa neden olan durumlar ve rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:
-> Troid hormonuna bağlı olarak metabolizmanın hızlı çalışması (Hipertroid)
-> Sindirim sistemindeki rahatsızlıklar (Emilim bozuklukları vb.)
-> Aşırı fiziksel aktivite
-> Kilo alma korkusuna bağlı psikolojik rahatsızlıklar
-> Yeme bozuklukları
-> Kronik ishal
-> Uzun süre aç kalma ve düzensiz beslenme
Kilo Almak İçin Neler Yapılabilir?
-> Kahvaltı mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Kahvaltıda yumurta, peynir, ceviz vb. protein oranı yüksek gıdalar tüketilerek sağlam bir kahvaltı yapılmalıdır.
-> Kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Bir öğün tamamen atlandığında diğer öğündeki iştahın azalması da olasıdır.
-> Kuvvet egzersizleri ile kas kütlesi artırılabilir. Ancak kilo alma sürecinde kardiyo egzersizleri tercih edilmemelidir.
-> Kas kütlesini korumak için her öğünde yeterli protein ve karbonhidrat alınmalıdır.
-> Uzun süre aç kalınmamalıdır.
-> Öğün aralarında hacmi küçük ama protein ve enerji değerleri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. (Ceviz, badem, fındık, kuru üzüm vb.)
-> Yemeğin yanında veya öncesinde bir şey içilmemelidir. İçecekler çabuk doyuma neden olacağı için yemeğe yakın zamanlarda bir şey içmemek gerekir.
-> Yemekten sonra bir şey içmek sindirimi aksatacağı için su içilmesi için bile yemekten sonra en az 45 dakika geçmesi gerekir.
-> Fazla olmamak kaydıyla tatlı tüketilebilir. Ancak tatlıların belirli bir ölçüden sonra ana öğünde iştahın kapanmasına neden olacağı unutulmamalıdır.
-> Yemekten 1-2 saat önce yapılacak hafif tempoda yürüyüş ve eşdeğer egzersizler iştahı açar ve tüketilecek besin miktarını artırır.
-> İştah açıcı baharatlar yemeklerde kullanılabilir.
-> Geceleri erken yatılarak vücudun dinlenmesi ve dokuların yapılandırılması için gerekli istirahat zamanı sağlanmalıdır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.