Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Sabun mikropları öldürür mü? Antibakteriyel Sabun Nedir?

Sabun mikropları öldürür mü? Antibakteriyel Sabun Nedir?

Sabun Nedir?

Sabunlar kimyasal içeriğe sahip kozmetik ürünlerdir. Teknolojinin getirisi gibi görünse de insanlık tarihi boyunca sabun hep kullanılmıştır. Öyle ki lavlar altında kalan Pompei kentinin kalıntılarında bile sabuna rastlanmıştır.

 

Sabunun İçeriği

Sabun, basit bir yaklaşımla düşünürsek bir asitle (hayvansal ve bitkisel yağ asitleri) bir bazın (alkaliler) tepkimeye girerek oluşturduğu tuzdur. Sabun çok farklı formüllerle elde edilebilir. Örneğin eski çağlarda alkali elde etmek için kül kullanılıyordu. Bu örneği vermemdeki amaç sabunun her çağda yapıldığını, hatta evde bile yapılabileceğini vurgulamaktı. Bu yazımızda kişisel hijyenin zorunlu bir parçası olan sabunlarla ilgili akla gelen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

 

Sabun Mikropları Öldürür Mü?

“Sabun mikropları öldürür” düşüncesi sabunun temizleyici özelliğinin yanlış anlaşılmasıyla oluşmuştur. Sabun mikropları öldürmez, yalnızca ciltten uzaklaştırır. Ellerinizi sabunladığınızda suyun çözemediği kirler sabunun yardımıyla çözünür. Bakteriler de zaten bu kirde barınırlar. Kiri elinizden uzaklaştırdığınızda bakteriler de uzaklaşmış olur. Ancak elinizden uzaklaşan bakteriler ölmez. Başka bir deyişle elinizi sabunladıktan sonra durulamazsanız mikroplar olduğu gibi elinizde kalırlar .

 

Antibakteriyel Sabun Nedir?

Antibakteriyel sabun üreten markalar ürünleri için adeta bir ilaç satıyormuş gibi reklam yapıyorlar. Ancak devlet tarafından bu sabunların bakterileri öldürüp öldürmediğine dair bir denetim yapılmıyor. Çünkü bu ürünler ilaç değil kozmetik kategorisinde oldukları için sağlık bakanlığının testlerine tabi tutulmuyor. Bu durumda üretici firmaların testlerinin “sonuçlarını” kıstas almak zorunda kalıyoruz. Üstelik çoğunlukla antibakteriyel etiketiyle satılan ürünlerde bulunan triklosan isimli madde insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Hormonları etkileyen, kanserojen maddelere dönüşebilen, alerjiye ve egzamaya neden olabilen triklosan antibakteriyel ürünlerin çoğunda var. Triklosan maddesinin şimdiye kadar kanıtlanmış tek faydası diş macununda kullanılması halinde dişeti iltihabını önlemesidir. Antibakteriyel ürünlerin en çelişkili özelliğiyse öldüremedikleri bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasıdır. Bu tespit Kanada Tıp Birliği tarafından yapılmıştır. Ayrıca bu ürünlerin virüsleri öldüremediğini de belirtmek gerekir.

 

Kalıp Sabun Mu Sıvı Sabun Mu?

Kalıp sabunlar son yıllarda unutulma noktasına geldi. Fakat sağlık bilinci yüksek ülkelerde doğal kalıp sabunların kullanımı artıyor. Çünkü sıvı sabunlar çok fazla katkı maddesi içeriyor. Ancak bu her kalıp sabunun iyi olduğu anlamına gelmez. Doğal ve iyi olanını bulmak gerekir.

 

Antibakteriyel ve Dezenfektan El Temizleme Jelleri

Bu ürünler mikropları ve virüsleri öldürür. Ama  aslında tek etken maddeleri alkoldür. Kalan içeriğin tamamı alkolün buharlaşmasını önlemeye yarar. Tabi ki içerdikleri parfüm ve renklendiricileri bir kenara bırakarak söylüyorum bunu. Derecesi 70’in üzerinde olan alkole 30 saniye maruz kalan bakteriler ve virüsler ölür. İyi kolonyalarda 80 derece alkol vardır. Ancak elinize döktüğünüz kolonya 10 saniyede uçar. Bu jeller alkolün buharlaşma süresinin 30 saniyenin üzerine taşır. Bu derece alkol içeren ürünlerin göze temas etmemesi için çok dikkatli olmak gerekir. Bu ürünlerin alternatifinin birkaç kere üst üste dökmeniz gerekecek olsa da kolonya olduğunu unutmayın ve iyi pazarlamayla abartılı fiyatlara satılan jellerin tek etken maddesinin alkol olduğunu hatırlayarak fırsatçı firmalara finans sağlamayın. Eğer jel alacaksanız da eczanelerden alın, merdiven altı ürünlerden uzak durun.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz