Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma Nedir?

Romatizma, belirli ortak özellikleri olan ve 250’i çeşidi bulan bir hastalık grubuna verilen isimdir. Romatizma hastalıkları kas, kemik, eklem ve eklem çevresindeki destekleyici yumuşak dokuları etkiler. Bu dokuları etkileyen hastalıklara genel bir isim olarak romatizma denmiştir. Romatizma hastalıkları hareket kısıtlılığı, ağrı, şekil bozuklukları ve şişliklerle ortaya çıkabilir. Romatizma hastalıkları kendi içinde iltihabi olanlar ve olmayanlar diye iki genel başlık altında toplayabiliriz.

 

İltihaplı Olmayan Romatizmalar

İltihabi olmayan romatizma çeşitleri arasında en çok rastlananlarından biri kireçleme (osteoartrit) hastalığıdır. Sırt, boyun, bacak ve kol gibi bölgelerin yumuşak dokularındaki ağrı ile kendini belli eden romatizma hastalıkları da çok sık görülmektedir.

 

İltihaplı Romatizmalar

İltihaplı romatizmalar genellikle bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorundan dolayı ortaya çıkar. Normalde vücuda zarar veren mikroorganizmaları etkisiz hale getiren bağışıklık hücreleri bazı vücut dokularını tanıyamaz olur ve onlara zarar verir. Bu vücudun kendi dokusuna saldırması şeklinde de yorumlanabilir. Bağışıklık sistemindeki sorun ise çevresel faktörler, enfeksiyonlar ve genetik yatkınlık gibi etkenler sebebiyle oluşabilir. İltihaplı romatizma hastalıkları eklemlerde mikrobik olmayan iltihaplar ortaya çıkmasına neden olur. Bu iltihaplanma bazı romatizma türlerinde kalp, akciğer ve göz gibi organlarda da oluşabilir.

 

Romatizma Genetik Mi?

Romatizma hastalıkları genetik yapıyla ilişkilidir. Ailesinde romatizma olan bir kişide romatizma görülme ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak ailesi bu hastalığa sahip olan sağlıklı bireylerde romatizma gelişeceği söylenemez.

 

Hangi Doktora Gitmek Gerekir?

Romatizma hastalıkları için “Romatoloji Uzmanı” hekimlere muayene olmak gerekir. Temel tıp eğitiminden sonra 5 yıllık dahiliye (iç hastalıkları) uzmanlık eğitimini ve ardından 3 yıllık romatoloji eğitimini başarıyla tamamlayan hekimler romatolog olmaya hak kazanır. İç hastalıkları konusunda zaten uzman olan romatolog hekimler romatizmanın iç organları etkileyip etkilemediğini de tespit edebilmektedir.

 

Romatizma Yaşlanınca Mı Olur?

Romatizma çok genç yaşlarda başlayabilir. Ancak gençlerde farklı sebeplere yorulan kalça ve omurga ağrılarıyla ortaya çıkan romatizma hastalıkları genellikle farklı nedenlere yoruluyor. Tedavi uygulanmazsa henüz yaş ilerlemeden omurga hareketlerinin kısıtlanmasına neden oluyor. Romatizmanın bazı çeşitleri çocuklarda dahi görülebilir. Zamanında teşhis edilmediği takdirde çocuğun gelişimini etkileyebilir ve kalıcı problemlere neden olabilir.

 

Romatizma Tedavisi

Romatizma hastalıkları genellikle kroniktir. Yani romatizma teşhisi koyulduktan sonra gerekli görülen aralıklarla doktor kontrolüne gidilmesi ve gerekli görülen ilaçların kullanılması gerekir. Hastalığı tümüyle ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Uygun tedavilerle hastalık kontrol altında tutulur. Romatizma ilaçlarının dozları hastalığın şiddetine göre doktor tavsiyesi ile artırılıp azaltılabilir. Çünkü hastalığın şiddetlendiği dönemler olacaktır. İğne ve hap şeklinde romatizma ilaçları vardır. Egzersizler de romatizma tedavisinde önemlidir. Romatoloji bölümünün yanı sıra fizik tedavi ve nöroloji bölümlerinden de destek alınması gerekebilir.

 

Kaplıcalar İyi Gelir Mi?

Kaplıcalar ve sıcaklık su romatizmaya fayda etmez. Bilakis faal durumdaki romatizmanın şikayetlerini artırabilir. Ancak diğer yandan kaplıcalar kireçleme hastalığına iyi gelmektedir. Kaplıca konusunda karar vermeden önce doktora danışılması gerekir. iyi gelmektedir. Kaplıca konusunda karar vermeden önce doktora danışılması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz