Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Oruçta Susuzluğu Önleyen Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları ve Zararları

Oruçta Susuzluğu Önleyen Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları ve Zararları

Meyan kökü şerbeti ülkemizin güneyinde ve güneydoğusunda çok popüler olan serinletici bir içecektir. Meyan bitkisinin köklerinden elde edilir. Coğrafyamızın büyük bir kısmında rastlanan meyan bitkisi ise genellikle akarsuların ve göllerin kenarlarında görülür. 15 cm kadar dışarıdan görünen gövdesi olmasına karşın toprağın altındaki kökü 1-2 metre civarında olur ve çok yıllık bir bitkidir. Dışı odun gibi görünen ve hemen hemen misvak kalınlığında olan kökleri vardır.

Herkes İçin Uygun Değildir

Bu bitki bazı yörelerde “biyam” diye de anılır. Sindirim sistemine birçok faydası bulunan meyan şerbeti susuzluğa karşı da direnç kazanmamızı sağlar. Ancak kendine has tatlılığıyla damaklara da hitap eden bu lezzet herkes için uygun değildir. Bazı kişilerinse hiç içmemesi gerekir.

 

Kimler Meyan Kökünden Uzak Durmalı?

Meyan kökü ilaç kadar etkili bir bitkidir. Eğer kullanmaması gerekenler tarafından tüketilirse ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Kaldı ki sağlıklı insanların bile meyan kökünü alışkanlık haline getirmemesi gerekir. Çünkü meyan kökü vücudun su ve potasyum dengesini ciddi oranda etkiler. Meyan kökü vücutta su tutulmasını sağlar. Bir hafta boyunca günde 1 litre meyan kökü şerbeti tüketen bir kişinin 3-4 kilo aldığı, ellerinin ve ayaklarının şiştiği gözlemlenebilir. Bu kalp yetmezliğine kadar gidebilir.

  ->  Tansiyonu artırıcı etkisi olduğu için kalp ve damar hastalığı olanların meyan kökünden uzak durması gerekir.
  ->  İnsülin yahut iğne kullanmak zorunda olan şeker hastaları da meyan kökünden uzak durmalıdır.
  ->  Meyan kökü potasyum kaybına neden olduğu için kalbinde ritim bozukluğu olanlar kesinlik tüketmemelidir.
  ->  Hamilelikte ve emzirme döneminde meyan kökü kesinlikle önerilmez. Yurt dışında yapılan bazı araştırmalar meyan kökünün anne karnındaki bebeğin sağlığını ileride kötü etkileyeceğine işaret etmektedir.
  ->  Kronik böbrek, akut böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olanlar da meyan kökünden uzak durmalıdır. Meyan kökü vücuttan atılan idrar miktarını azaltır.  
  ->  Anemi hastalarının meyan kökü tüketmesi önerilmez.

Meyan Kökünün Faydaları

Meyan kökü şerbeti Ramazan ayı için çok uygun bir içecektir. Vücutta su tutulumunu artırır ve susuzluğa direnç sağlar. Sahurdan sonra içilecek bir bardak meyan kökü şerbeti oruçtaki susuzluğun şiddetini azaltacaktır. İftarda ise yemekten önce içilecek bir bardak meyan kökü şerbeti hazmı kolaylaştıracaktır. Meyan kökü başta ülser ve gastrit olmak üzere birçok sindirim yolu hastalığına çok iyi gelir. Yemek borusundaki yanmayı önler. Ses tellerinden onikiparmak bağırsağına kadar sindirim yolunda uğradığı organlara faydalı olur. Çeşitli bitkilerle hazırlanan meyan kökü çayları boğaz şişmesine ve yüksek ateşe de iyi gelir. Meyan kökünün böbrekteki ve idrar yollarındaki taşları da düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak meyan kökü şerbeti alışkanlık edilmemeli ve ara ara tüketilmelidir. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz