Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik Tedavi Nedir?

Orto, latincede düzgün anlamına gelir. Yani ortodonti dişlerin düzgün sıralanmasını, doğru yerde bulunmasını ve işlevini düzgün şekilde yapabilmesini sağlayan diş hekimliği dalıdır. Ortodonti denildiği zaman insanların aklına direkt dişlere tel takılarak düzeltilmesi gelir. Ancak ortodonti biliminin kapsadığı alanlar ve içerdiği teknikler bundan çok daha fazladır. Çenelerdeki anormal ileri-geri pozisyonlar, hastanın alnı ve çene ucu arasındaki anormal farklar, dişler nedeniyle konuşma kabiliyetinin bozulması ve dişlerin düzgün sıralanma problemi ortodontinin ilgilendiği sorunlardır. Bu sorunlar için ise birçok teknik, farklı tedavi sürelerinde hastaya uygulanır.

Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

  ->  Dişlerin düzgün sıralanmasını sağlayan teller ve lastikler

  ->  RME denilen üst çeneyi genişleten aparey

  ->  Üst ve alt çeneler arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla kullanılan çenelikler

Bunlar en sık kullanılan tedavi teknikleridir. Bunların haricinde de hastanın problemine göre diş hekimlerinin farklı tercihleri ve tedavi kombinasyonları olabilir.

Ortodontik Tedavinin Başarısı Nelere Bağlıdır?

  ->  Sağlık biliminin tüm dallarında olduğu gibi doktorun bilgi ve becerisi tedavi için en önemli unsurdur.

  ->  Tedavi öncesi çene, el bilek grafisi gibi röntgenler çekilir. Buna göre hastaya uygun tedavi yöntemi seçilir. Hastadaki probleme en uygun tedavi yönteminin seçilmesi gerekir. Aksi taktirde hem başarı sağlanamaz hem de hastanın zarar görmesi ihtimali doğar.

  ->  Hastanın tedaviye başlanılan dönemde yaşı ve gelişim durumu tedavinin başarısını direkt etkilemektedir.

  ->  Hastanın tedavi süresince diş hekiminin anlattığı şekilde ağız ve diş bakımına özen göstermesi tedavi için oldukça önemlidir.

  ->  Hastanın tedavi sürecinde kendisine verilen apareyleri düzgün biçimde kullanması, eğer kullanmadıysa diş hekimini bu konuda doğru bilgilendirmesi tedavisinin başarısı için çok önemlidir. Çünkü bazı çocuklar kullanmaları için verilen apareyleri sevmedikleri ve rahatsız oldukları için sürekli çıkartma eğilimi gösterir. Diş hekimi sorduğunda ise sürekli kullandığını söylerler. Bu durum tedavinin başarıya ulaşmasına engeldir.

Ortodontide Cerrahi Operasyonlar 

Ortodonti uzmanları bazı durumlarda çene yüz cerrahisi ve estetik cerrahi uzmanlarıyla birlikte cerrahi opersayonlar uygularlar. Hastadaki bozukluk, büyümeyle veya ortodontik tedavi teknikleriyle düzeltilemeyecekse bu operasyonlara başvurulur. Üst çene kemiğinde aşırı darlık, alt çene kemiğinin çok fazla ilerde olması, çene ve yüz kırıklarında ortodontik cerrahi uygulanır. Normalde apareylerle düzeltilebilecek çene problemlerinde eğer hasta gelişimini tamamlamışsa mecburen cerrahi yöntemler devreye girer.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz