Mide Neden Bulanır?
Mide Bulantısı Nedir?
Mide bulantısı insan fizyolojisinin getirdiği normal bir durumdur. Bir hastalık değil, başka problemlerin belirtisidir. Günlük yaşamda beslenme sırasında bazı refleks hareketleri görülür. Sindirim sistemi elemanları perisaltik hareket adı verilen kasılma ve gevşemelerle besinlerin sindirim kanalı içinde hareket etmesini sağlarlar. Bazen de aynı kaslar tam ters sırayla kasılıp gevşeyerek ters perisaltik hareket gerçekleştirir. Bu nedenle mide içeriğindeki besinler ağız ve burun yoluyla dışarı çıkar. Bu duruma kusma adı verilir. İnsanlara bazı durumlarda kusacakmış hissi gelir. Bu his sonucu daima kusman gerçekleşmez ancak uzun süre rahatsız olurlar. İnsanlarda kusacakmış hissi oluşmasına mide bulantısı adı verilir.
Mide Neden Bulanır?
-> Virüs veya bakteriler tarafından oluşan enfeksiyonlar mide bulanmasına sebep olabilir.
-> Bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide bulantısına sebep olabilir.
-> Baş bölgesine gelen travmalar sonucu mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bu durum genellikle beyin sarsıntısının habercisidir.
-> Bir arabanın veya geminin içinde seyahat edenlerde sallanma hissi nedeniyle bulantı görülebilir.
-> Uzun süre açlık ve tansiyon düşüklüğü de mide bulantısına sebep olabilir.
Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Bulantı eğer sebepsiz veya psikolojik ise belli bir süre dinlendikten ve temiz hava aldıktan sonra kendiliğinden geçmektedir. Ancak bir enfeksiyonun, ilacın veya çevredeki rahatsız edici kokuların sonucunda bulantı oluşuyorsa bunun tek çözümü sebebi ortadan kaldırmaktır. Bulantı için başka bir ilaç veya tedavi yöntemi yoktur.
Mide Bulantısı İçin Doktora Gitmek Gerekir Mi?
Genellikle mide bulantısı için doktora gitmeye gerek yoktur. Çoğu bulantı belli bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir. Ancak bulantı ile birlikte sebepsiz baş dönmesi, ateş veya aşırı kusma görülüyorsa bu durum bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Sorunun ne olduğunu anlamak ve ciddi bir hastalık varsa tedavi olmak amacıyla doktora gidilmelidir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.