Kist Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Kist Nedir?
Vücutta, bir zarla çevrili içi sıvı, yağ veya hava dolu keselerdir. Halk arasında genelde ilerleyip kanser olacak diye düşünülen akla ilk önce ameliyat ihtimalini getiren kistler genellikle iyi huylu seyretmektedir. Kistler çok çeşitli büyüklüklerde olabilir. Bazıları şiddetli ağrılarla kendini belli ederken bazı kistler ise herhangi bir belirti vermez. Kistler; iç organlarda, kas dokusunda, kemikte, deride gözlenebilir. Bulunduğu bölgeye göre de teşhis, belirti ve tedavileri de farklılık gösterir. Kistler bazen herhangi bir nedene bağlı olmadan da oluşabilir.
Kist Oluşum Nedenleri Nelerdir?
-> Şiddetli enfeksiyonlar
-> Genetik bozukluklar
-> Hormonal problemler
-> Mikroplar
-> Tümör büyümeyeleri
-> Travmalar
-> Vücuttaki kanalların çeşitli nedenlerle tıkanması
Kist Belirtileri Nelerdir?
Beyindeki kistler baş ağrılarıyla, derideki kistler oluşan yumrularla, karaciğer gibi iç organ kistleri ultrasonda, ağız içi kistler radyografi teknikleriyle kendini belli eder.
Kist Türleri Nelerdir?
-> Deride oluşan kistler
-> Çikolata kisti
-> Yumurtalık kisti
-> Testis kisti
-> Diş kaynaklı kistler
Kistler Nasıl Tedavi Edilir?
Kistler bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre çeşitli müdahale ve tedavi yöntemleri gerektirir. Örneğin; yumurtalık kistleri önce doğum kontrol haplarıyla daha sonra cerrahi müdahale ile tedavi edilir, diş kökü nedeniyle oluşan kistler kanal tedavisi ile tedavi edilir, testislerde oluşan kistler operasyon ile alınır. Kistlerin tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Ancak tedbir amacıyla tedavi edildikten sonra 8-10 ay boyunca düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.