Kanserden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Kanser Nedir?
Vücutta bulunan hücreler mitoz bölünme adı verilen bir yöntem ile sürekli olarak 2’ye bölünür. Bir yandan bölünerek çoğalma devam ederken bir yandan da yaşlanan hücreler yok olur. Bu şekilde bir denge kurularak canlılık devam ettirilir. Ancak bazı kişilerde hücreler kontrolsüz bölünmeye başlar. Zamanla işe yaramayan ve hatta zarar veren bir kitle oluşur. Bu kitle vücudun başka kısımlarına yayılım gösterirse kanser denilen tablo ortaya çıkar. Kanser multifaktöriyel bir rahatsızlıktır. Yani pek çok olumsuzluktan etkilenir. Bu nedenle kanserden korunmak için pek çok konuda önlem almak gerekir.
Kanserden Korunmak İçin Nelerde Dikkat Etmek Gerekir?
1-) Alkol Tüketmeyin
Alkol, çürümüş besinlerin damıtılarak elde edilen suyudur. Yani bir anlamda zehirlidir. Ufak miktarlarda tüketilen bu zehirli maddenin olumsuz etkileri anlaşılmayabilir. Ancak uzun vadede alkolün etkisinde kalan vücut pek çok problemle karşı karşıya gelir. Özellikle alkolün vücuttan atılımı için çalışan hücreler kansere daha yatkın hale gelir.
2-) Sigara İçmeyin
Sigara dumanı vücutta pek çok probleme yol açar. Duman, ağızdan girdiği andan itibaren önce ağız içindeki dokuları keratinleştirir. Daha sonra yemek borusu, soluk borusu ve midenin içerisinde aynı keratinize etkiyi yapar. Kontrolsüz keratinleşen dokular da kanserleşmeye meyilli hale gelir. Arıca akciğerlerin içerisine dolan sigara dumanı hem hava keselerini hem de akciğerin iç yüzeyini etkiler. Yani sigara kullanımı ağız, yemek borusu, gırtlak, mide ve akciğer kanseri açısından büyük risk barındırır.
3-) Kırmızı Et Tüketimini Abartmayın
Kırmızı et, çok önemli bir protein kaynağıdır. Ancak ortalama değerlerin üzerinde tüketildiğinde vücutta kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu nedenle et tüketimi için kırmızı ve beyaz eti dengelemek gerekir. Ayrıca kırmızı eti doğru pişirmek de vücutta bırakacağı zararı doğrudan etkilemektedir. Örneğin yanmış bir kırmızı et, hücrelerde biriken atık miktarını artırır. Genç bir erkeğin haftalık kırmızı et tüketimi yarım kiloyu aşmamalıdır.
4-) Aç Uyuyun
Mide gün içerisinde sürekli olarak çalışır. Bu da uzun vadede mide epitelinin hasar görmesine ve mide kanserine yol açabilir. O yüzden yatmadan 3-4 saat evvel yemeyi kesmek gerekir. Ayrıca yemek yedikten sonra direk yatmak mide öz suyunun yemek borusuna akmasına sebep olur. Bu da zamanla yemek borusu ve ağız kanserlerinin oluşmasını tetikler.
5-) Laptopu Dize Koyarak Kullanmayın
Laptoplar hem sıcaklığı hem de radyasyonu nedeniyle oldukça tehlikelidir. Dize koyularak kullanılan laptoplar erkeklerde testis, kadınlarda ise yumurtalık kanserini tetikleyebilir. Bu nedenle laptopları masaüstüne, sehpaya veya soğutucunun üzerine koyarak kullanmak gerekir.
6-) Spor Yapın
Spor, hem vücuda giren oksijen miktarını artırır hem de terleyerek biriken atık maddelerin atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle dolaylı yoldan kanser oluşma riskini azaltır. Ayrıca sporun stresi azaltma etkisi de vardır.
7-) Yemekleri Sağlıksız Yöntemlerle Pişirmeyin
Yemekleri kızartarak veya tütsüleyerek pişirmek hücre sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Çünkü bu yollarla pişirilen yiyecekler hücreler tarafından zor sindirilen ve zor atılan artıklar bırakır. Bu artıklar uzun vadede kanser oluşumuna yol açabilir.
Kanser oluşması için öncelikle tümör oluşması gerekir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken kurallara ek olarak belli dönemlerde check-up yaptırmak gerekir. Check-up sırasında herhangi bir tümöre rastlanırsa erken müdahale ve tedavi şansı doğar. Bu da kanser oluşumunu başlamadan bitirir. Ayrıca vücudunda tümör görülen kişilerin bu uyarılara daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü tümör ve kanserlerin tedavisi yalnızca ilaçla olmaz. İlaç tedavisini sağlıklı yaşam stili ile desteklemek gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.