Kalp Deliğinin Belirtileri ve Tedavisi
Kalpte Delik Olması Ne Demektir?
Kalp, vücudun kan ihtiyacını karşılayan organdır. Beyinden sonraki en önemli organ denilebilir. Kalp 4 ana bölmeden oluşmaktadır. Alttaki 2 bölmeye karıncıklar, üstteki iki bölmeye ise kulakçıklar denmektedir. İki karıncık arasında ve iki kulakçık arasında birer delik bulunmaktadır. Bu delikler bebeğin anne karnındaki gelişim sürecinde zamanla kapanır. Sağlıklı bir bebek doğduğu zaman bu delikler tamamen kapalıdır. Ancak bazı bebeklerde gelişimsel bir bozukluk veya genetik problemler nedeniyle bu delikler açık şekilde doğar. İşte bu durum kalpte delik olması diye adlandırılır. Tıp dilinde kalpteki delik karıncıklar arasında ise VSD, kulakçıklar arasında ise ASD diye adlandırılmaktadır.
Kalpte Delik Olmasının Belirtileri
-> Soluk alış-verişi sırasında ciltte morarma
-> Bebeğin annesini emerken zor nefes alıp ağzını çekmesi
-> Çok seri nefes alıp verme
-> Öksürük nöbetleri görülmesi
-> Bebek ve çocukların harekete başladıktan kısa sürede durağanlaşması ve yüzlerinde bitkin bir ifade olması
Kalpteki Delik Nasıl Anlaşılır?
Çocukta doğumdan itibaren yukarıda açıklanan belirtiler varsa hekim tarafından önce fizik muayene ile daha sonra detaylı incelemelerle kalp deliği saptanabilir. Bebekte herhangi bir belirti yoksa bile 2 yaşından evvel bütün bebeklerin bir kalp doktoru tarafından muayene edilip durumunun değerlendirilmesi gerekir.
Kalpte Bulunan Deliğin Tedavisi Nasıl Yapılabilir?
Kalp deliklerinin tedavisi, ameliyatla kapatma şeklinde yapılmaktadır. Günümüzde gelişen tıp bilimi sayesinde yeni doğan bir bebek bile rahatlıkla kalp ameliyatına alınabilmektedir. Bebekte görülen deliğin hemen mi kapatılması gerektiği yoksa bir süre beklenip daha sonra mı operasyon yapılacağı kararı kalp-damar cerrahına aittir. Kalp deliği ameliyatlarının başarı yüzdesi çok yüksektir. Yeter ki aileler bu konuda bilinçli olup bebeklerini muayene ettirsinler.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.