İyi ve Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?
Kolesterol Nedir?
Kolesterol, yapısal olarak yağlara benzeyen bir maddedir. Vücudumuzun her yerinde bulunan doğal bir yapı taşıdır. Sağlıklı bireylerde de kolesterol vardır. Ancak kolesterolün fazlasının damarlarda birikme ihtimali olduğu için yüksek kolesterol bir sağlık riskidir. Kolesterolün yüksek olması tek başına bir hastalık değildir. Fakat özellikle kilosu da fazla olan kişilerin kolesterol seviyelerine dikkat etmeleri gerekir.
Kolesterol Nasıl Üretilir?
Kolesterol çok büyük oranda karaciğerde üretilir. Herkesin bünyesi farklı olduğu için vücudunda üretilen kolesterol miktarı da farklılık gösterir. Aynı besinleri tüketen iki kişide üretilecek kolesterol ve kandaki kolesterol miktarı farklı olacaktır.
İyi ve Kötü Kolesterol Nedir?
Kolesterol iyi ya da kötü olamaz. Kolesterolün yapısı sabittir. İyi veya kötü diye anılan şey ise kolesterolü taşıyan maddelerdir. Bunlar lipoproteinlerdir, kolesterolün kendisi değildir. Kısaltmaları HDL ve LDL olan lipoproteinler kolesterolün kanda taşınmasında görevlidir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL damar çeperinde biriken kolesterolü kan dolaşımına katar. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL ise tam tersini yaparak damar duvarlarına kolesterolü bırakma eğilimindedir. Kandaki bu bileşenlerin miktarının belirli bir aralıkta olması gerekir.
Kolesterol Neden Zararlıdır?
Kolesterolün görünümü mum gibidir. Kanda fazla kolesterol bulunursa bunun fazlası zamanla damar çeperlerine yapışabilir. Gün geçtikçe damarları tıkayabilen kolesterol ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu sağlık problemleri kolesterolün tıkadığı damara göre değişiklik gösterebilir. Beyinde, bacaklarda, kalpte ya da böbreklerde damar tıkanıklığı ortaya çıkabilir. Damar tıkanıklıkları nedeniyle kalp krizi ve inme gibi hayati komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.
Yüksek Kolesterol Nasıl Anlaşılır?
Kandaki kolesterol oranı kan tahlili ile tespit edilebilir. Hastanelerde bu tahlil 2 saatte sonuçlandırılabilmektedir. Üstelik sadece parmağa batırılarak kişi tarafından kullanılabilen ve eczanelerde bulunabilen kolesterol testleri de vardır. Bu testlere tamamen bel bağlanamaz ama büyük oranda gerçeğe yakın sonuçlar alınabilir.
Kolesterolü Yüksek Olanlar İçin Beslenme Önerileri
-> Kolesterol ile beslenme arasında ciddi bir etkileşim vardır. Kolesterolü yüksek kişileerin beslenmede kolesterol veya doymuş yağ içeren besinlere yer verilmemesi gerekir. Bunların yerine az miktarda zeytin yağı tercih edilmelidir.
-> Lifli gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Bunun için ise:
- Meyve sebze tüketimi artırılmalıdır. Bu konuda salata tüketimi çok önemlidir.
- Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitleri tercih edilmelidir. Örneğin çavdar ekmeği, kepekli ekmek yada yulaf ekmeği uygun seçeneklerdir.
- Kabuklarıyla tüketilebilen meyve ve sebzeler soyulmadan yenmelidir.
- Pilav tercihi pirinçten değil bulgurdan yana kullanılmalıdır.
-> Zeytinyağı, soya yağı, fındık ve mısır yağları tercih edilmelidir. Kuyruk yağı, iç yağı, margarin ve tereyağından uzak durulmalıdır.
-> Tuzdan uzak durulmalıdır.
-> Süt ve süt ürünlerinin tam yağlı olanlarından uzak durulmalı ve az yağlı çeşitleri tercih edilmelidir.
-> Normalden fazla su içilmelidir.
-> Yağda kızartılmış besinlerden kaçınılmalıdır.
-> Haftada 2 yada 3 kez balık tüketilmelidir.
-> İçeriği belirsiz sucuk, salam gibi hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır.
-> Yemekler yavaşça yenmeli ve iyi çiğnenmelidir.
-> Ara öğünler ihmal edilmemeli ve her öğünde az miktarda yenmelidir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.