Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Ekmek Yemek Zararlı Mı? Hangi Ekmek Sağlıklı?

Ekmek Yemek Zararlı Mı? Hangi Ekmek Sağlıklı?

Ekmek Doğal Bir Yiyecek Mi?

Ekmek, tarihi binlerce yıla dayanan bir yiyecektir. Buğdayın ezilerek un haline getirilmesi ve sonra su katılarak ateşte pişirilmesi belki de insanlık tarihi kadar eski bir uygulamadır. Mayalanmış hamurdan yapılan ekmekler ise 1000 yıldan uzun zamandır tüketiliyor.

 

Ekmeğin İçeriği

Ekmek karbonhidrat zengini bir yiyecektir. Başta buğday olmak üzere arpa, çavdar, soya ve mısır gibi tahılların unları ekmek yapımında kullanılır. Yaklaşık %8 oranında protein de içeren ekmeğin besin değerleri tüm ekmek çeşitlerinde farklıdır. Ekmek sadece karın doyuran değersiz bir gıda gibi görülse de vücut için çok gerekli vitaminler içerir.

 

Ekmek Neden Gerekli?

Bedenimizin günlük enerji ihtiyacının yarısından fazlası karbonhidratlar tarafından karşılanmalıdır. Ekmeğin karbonhidrat içeriği bu noktada büyük katkı sağlar. Beslenme alışkanlıkları ve ekonomik etkenler düşünüldüğünde bu karbonhidrat eksiğinin ekmeksiz kapatılması çok güçtür. Ayrıca bazı B grubu vitaminleri yalnızca ekmek cinsi besinlerden karşılayabiliriz.

 

Ekmeğin Faydaları

-> Ekmek doyurucudur. Birçok insan ekmek yemeden açlık hissinden kurtulamadığını ifade eder.

-> Ekmeğin içerdiği karbonhidratlar kompleks yapıdadır. Kana geçişi yavaş yavaş olur ve böylece kan şekeri birden yükselmez. (Beyaz ekmek için bu durum biraz farklıdır.)

-> Yağ oranı düşük olduğu için vücuda soktuğu kalori yağlı gıdalara göre çok azdır. Bu yüzden kilo vermek isteyenlerin ekmekten önce yağlı yiyeceklerin tüketimini düzenlemesi gerekiyor.

-> Vitamin içerir: Vücudumuz için çok önemli olan B1, B3 ve B6 vitaminlerini sağlar.

 

Ekmeksiz Diyet Olur Mu?

Ekmeksiz diyet olmaz. Fazla kiloların tek sorumlusu gibi gösterilse de ekmek vücut için gerekli gıdalar içerir. Ekmek kesildiğinde yaşanan yetersiz beslenme kişinin hem vücudunu kötü etkiler hem de zihnen çökmesine neden olur. Yalnızca ekmek ve ekmek cinsi gıdalardan alabildiğimiz bazı B vitaminleri de alınamamış olur.

 

Ekmek Çeşitleri

 

Beyaz Ekmek (Buğday Ekmeği):

Kepekten tamamen arındırılan undan yapılır. İshal, ülser ve gastrit gibi hastalıklarda tercih edilebilir.

 

Tam Buğday Ekmeği:

Kepekli tam undan yapılır. Bu ekmeğin vitamin ve mineral içeriği beyaz ekmekten fazladır. Doyurucu özelliği iyi olan ekmek budur. Ayrıca kan şekerini aniden yükseltmez. Yani glisemik indeksi düşüktür. Şeker hastaları, hipoglisemi yaşayanlar ve sağlıklı beslenmek isteyen herkes tüketebilir. Ancak kansızlık veya ürik asit yüksekliği problemleri yaşayan kişilerin tam buğday ekmeğini seçme konusunda bir diyetisyene danışması gerekebilir.

 

Mısır Ekmeği:

Karadeniz Bölgesi’nde daha yaygın olan ekmek türüdür. Çölyak hastaları gluten nedeni ile çavdar, arpa ve buğday unu tüketemediği için mısır ekmeği onlara uygun olacaktır. Ancak sadece mısır unu ile üretilmiş ekmek bulmak zordur. Her glutensiz denilen ekmeği de güvenle tüketmek mümkün değildir. Hem mısır ununa bağlı kalmamak hem de güven içinde tüketebilmek için özel üretilen “Glutensiz Ekmek” tercih edilebilir.

 

Kepekli Ekmek:

İç kepeği ayırt edilmemiş undan yapılır. Düşük kalorilidir ve beyaz ekmekten daha besleyici niteliktedir. Diyet için uygundur. Kabızlık sorunu yaşayanlar ve şeker hastaları için uygundur.

 

Çavdar Ekmeği:

Tansiyonu düşük kişiler tüketebilir. Kalsiyum açısından zengindir. İyi bir B3 vitamini kaynağı olması nedeni ile sporcular ve şeker hastaları tercih edebilir.

 

Ekmek Değiştirin

Sağlıklı bir insanın ekmek türlerini dönüşümlü olarak tüketmesi faydalı olacaktır. Çoğunlukla tüketeceğiniz ekmeği ise kilonuza, fiziksel aktivite miktarınıza ve sağlık durumunuza göre seçebilirsiniz. Ancak beyaz ekmektense tam tahıl unlarından yapılmış ekmek çeşitlerini seçmek daha doğru olur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Hüseyin Uzuntepe dedi ki:

    Bir zamanlar kepek ekmeyi tüketmeye başladım üç veya dörd ay beni komaya girdim bir hafta sonra iyileştim bu kepek ekmeyini kestim doktora gittim tahlil yaptırdım kanda demir eksikliği düşük çıktı meğersem kepekli ekmek kandaki demiri düşürünce hastayı komaya sokuyor. İki kere bu duruma düştüm sizlerde bu duruma düşmeyin.Sağlıklı kalın

Yorum Yaz