Diyabet ve Kilo İlişkisi

Kandaki Şeker Seviyesi Nasıl Düzenlenir?
Hücrelerin beslenmesi için şekerin en küçük yapı taşı olan glikoza ihtiyaç duyulur. Glikoz, dışarıdan alınan besinlerin sindirim sistemi tarafından parçalanmasıyla elde edilir. Ortaya çıkan glikoz bağırsakların iç yüzünde emilerek kana karışır. Kandaki glikoz da hücrelere dağıtılır ve bu sayede hücreler canlılığını sürdürür. Kanda bulunan glikozun kandaki miktarını düzenleyen 2 adet hormon vardır. Bunlar pankreastan salgılanan insülin ve glukagon hormonlarıdır. İnsülin hormonu kandan hücreye glikoz geçişini sağlarken, glukagon hormonu ise hücreden kana geçişi sağlar. Bu iki hormonun birbirine zıt olarak düzenli biçimde çalışması ile kan şeker seviyesi dengede tutulabilir.
Diyabet Nedir?
Kandaki şeker seviyesini düzenleyen insülin hormonu ile ilgili bazı aksamalar görülebilir. Bu aksamaların sonucunda kan şekeri seviyesi aşırı miktarda artar ve diyabet denilen rahatsızlık ortaya çıkar. Diyabet 2 sebepten meydana gelebilir. Birincisi pankreas tarafından yeterli insülin salgılanamaması, ikincisi ise salgılanan insülinin görevini yerine getirememesidir. Diyabet, son derece riskli ve toplumda yaygınlaşan bir hastalıktır. Fast food tüketiminin ve hareketsiz yaşamın artması diyabetin en önemli tetikleyicileridir.
Diyabet ve Kilo Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?
Sağlıklı kişilerde kanda bulunan glikoz düzenli biçimde hücrelere taşınır ve kullanılır. Bu şekilde hücreler ihtiyacı olan kadar glikoz alır ve herhangi bir depolanma durumu olmaz. Ancak diyabet hastalarında kan şeker seviyesini düşürmek için takviye insülin kullanılır. Dışarıdan alınıp kısa sürede kanda yayılan insülin biran önce kandaki şeker seviyesini normale çekmek için hücrelere glikoz aktarmaya başlar. Bu işlem hastanın sağlığı açısından gereklidir. Ancak kısa sürede hücre içerisine gelen glikoz ihtiyaçtan fazla olduğu için yağ şeklinde depolanır. Depolanan yağ zamanla birikir ve hastada kilo problemi görülmeye başlar. Aynı zamanda başka sebeplerle oluşan kilo problemi de diyabet oluşumunu tetiklemektedir. Yani diyabet ve kilo alımı kısır bir döngü içerisindedir. İkisi de sürekli olarak birbirini tetikler ve hasta için sıkıntılı bir tablo ortaya çıkar.
Diyabetten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Diyabetin ortaya çıkmasındaki sebepler obezite sebepleri ile neredeyse aynıdır. Bu nedenle ikisi için de aynı önlemleri alarak korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Diyabetten korunmak için:
-> Düzenli spor yapılmalı
-> Yağda kızaran yiyeceklerden uzak durulmalı
-> Şeker, çikolata gibi zararlı yiyecekler tüketilmemeli
-> Vücudun enerji ihtiyacı taze meyvelerden sağlanmalı
Diyabeti ortaya çıkaran sebeplerden biri de genetiktir. Ailesinde diyabet hastası olan kişilerin bir sağlık merkezine başvurarak kan şekeri seviyesini ölçtürmesi gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.