Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Bypass Ameliyatının Riskleri ve Sonrası

Bypass Ameliyatının Riskleri ve Sonrası

Bypass Ameliyatı Nedir?

Kalbin içinde bulunan kanın kendisine bir faydası yoktur. Kalbin de koroner arter denilen damarlarla beslenmesi gerekir. Bu damarlar vücuttaki en kritik damarlardır. Çünkü diğer tüm damarların probleminde kısa süreli bir tolerans, alternatif yol mevcuttur. Ancak koroner damarlar işlevsiz kaldığı zaman hasta kalp krizi geçirir ve hayati tehlike yaşar. Böyle bir durum oluşmaması için tıkanan ve kan taşıyamayan koroner arterlere bypass denilen yöntemle cerrahi operasyon yapılır. Bypass kelime anlamıyla “es geçme” veya “atlama” demektir. Bypass ameliyatlarında da temel prensip budur. Koroner arterin tıkalı olan kısmı çıkartıldıktan sonra ya açıkta kalan uçlar birleştirilir ya da başka bölgeden alınan bir damar ile çıkarılan kısım tamamlanır. Bu sayede hasta sağlığına kavuşur.

Bypass Ameliyatının Yapılışı

  ->  Ameliyat öncesi hastaya genel anestezi yapılır.

  ->  Sternum denilen kemik kesilerek göğüs boşluğu geçilir ve kalbe ulaşılır.

  ->  Kalbin tıkalı olan koroner arterleri tespit edilir ve bir süreliğine hastanın dolaşım sistemi makine kontrolüne bırakılır. Çünkü atardamarlara sürekli kan pompalandığında operasyon oldukça zorlaşmaktadır.

  ->  Dolaşım sistemini makinelere bıraktıktan sonra sternum altındaki hayati olmayan toplardamar ve bacağın yüzeysel toplardamarından parça alınır. Alınan damarlar koroner arterin eksilen kısımlarında kullanılacaktır.

  ->  Son olarak koroner arterlerin tıkalı kısımları, alınan toplardamarlarla değiştirilir ve işlem tamamlanır.

Bypass Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bypass ameliyatı sonrası hasta 2 gün yoğun bakım ünitesinde tutulur. Daha sonra 5-6 gün normal bir yatılı serviste gözlemlendikten sonra taburcu edilebilir. Taburcu olduktan sonra kontrol ve iyileşme süreci tamamen hastanın elindedir. Hastanın ilk bir ay istirahat etmesi ve sadece hafif tempoda yürüyüşler yapması istenir. Ayrıca damarda tıkanıklığa sebep olan damar sertliği ve kolesterol problemleri ortadan kaldırılmadığı için hastanın alışkanlıklarını da düzene sokması gerekir. Hasta alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalı ve yağlı yiyecekler tüketmeyi mümkün olduğunca azaltmalıdır.

Bypass Ameliyatı Riskli Mi?

Bypass ameliyatları sonucunda kayda geçen ölüm oranı %2-3 civarındadır. Ancak bu ihtimal hastanın yaşına, damarların durumuna, hastanın başka sağlık problemlerine ve hekimin becerisine göre değişmektedir. Yalnız riskleri olsa da şu bilmek gerekir ki hastanın hayati tehlikesi yoksa hiçbir uzman doktor bypass ameliyatı önermez. Doktorun bu yönde bir kararı varsa hastanın uyması kendi yararına olacaktır.

Bypass Ameliyatı Sonrası Cinsel Yaşam

Yalnızca bypass ameliyatı geçirenler değil tüm kalp hastalarının ortak sorusu cinsel ilişkinin riskli olup olmadığıdır. Cinsel ilişki sırasında adrenalin seviyesi aşırı yükselir, hatta amatör olarak yapılan bir spordan daha risklidir denilebilir. Ancak hastalar bypass ameliyatının 1,5-2 ay sonrası kontrollü şekilde ve kendini iyi hissettiği sürece cinsel ilişki yaşayabilirler. Tabi ki bunu yaşayabilirler demek hasta için 0 risk anlamına gelmez. Doğal bir gereklilik olduğu için hekimler hastaya durumu anlatır ve dikkatli olmalarını ister.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
5 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 2,60 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz