Biyotin Nelerde Bulunur? Faydaları ve Yetersizliği
Biyotin Nedir?
Biyotin aslında B7 vitamininin bir diğer adıdır. Güzellik vitamini olarak bilinen bu molekül suda eriyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle vücutta depo edilemez ve günlük olarak dışarıdan alınması gerekir. Biyotin, son yıllarda saç sağlığından şikayetçi olan kişilerin dikkatini çekmiş olsa da çok uzun yıllardır bilinmektedir ve cilde de faydası vardır. Biyotin genelikle tek başına kullanılmaz. Etkili olabilmesi için yanına başka B grubu vitamler de eklenir. Biyotin, besinlerle dışarıdan alınabileceği gibi bakteriler tarafından bağırsaklarda da üretilebilir.
Biyotin Nerelerde Kullanılır?
-> Biyotinin en sık kullanıldığı yer saç dökülmesini engelleyen kürlerdir.
-> Biyotinin saçlar üzerine olumlu etkisi çok fazladır. Bunlardan bir tanesi de saçların beyazlamasını geciktirmesidir.
-> Biyotin cilde de oldukça faydalıdır. Dermatit egzama gibi deri problemlerinin tedavisinde biyotin yaygın olarak kullanılmaktadır.
-> Biyotinin pek bilinmeyen bir özelliği ise kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır.
-> Tırnak bakımı yaparken de biyotinden faydalanılabilir.
Biyotin Hangi Besinlerde Bulunur?
-> Fındık, badem ve fıstık, kaju gibi kuruyemişler
-> Tavuk ciğeri
-> Mayalı hamurla yapılan ekmek
-> Ayçekirdeği
-> Acı toz biber
-> Kuzu eti
Biyotin Nasıl Etki Eder?
Tüm vitaminlerin vücut üzerinde etkileri vardır. Bu etkileri direkt olarak değil var olan bir sistemi destekleyerek gösterirler. Biyotinin etkisi de bir bölgede protein ve kollojen miktarını artırarar gerginliği, sağlamlığı artırmaktır. Biyotinin saçlar ve tırnaklar üzerindeki olumlu etkileri bundan kaynaklanır.
Biyotin Yetersizliği Nedir?
Biyotin, yeterince alınmazsa pek çok problem görülür. Bunlardan en yaygın olanı iştahsızlık ve bitkinliktir. Bunlara ilave olarak tırnaklarda güçsüzlük ve geç uzama , saçların erken beyazlaması ve erken dökülmesi görülebilir. Ayrıca alınan biyotinin emilimini engelleyen çiğ yumurtanın fazla tüketilmesi de biyotin yetersizliğine sebep olabilir.
Biyotin saç ve tırnak bakımı için hazır olarak da satılmaktadır. Ancak bu tür ürünler uzman bir doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Biyotin Çeşitleri Nelerdir?
-> Hap Şeklindeki Biyotin: Biyotinin en sık kullanılan çeşitlerinden bir tanesidir. Uzun vadeli kullanımında karaciğere fazla yük binmesi hariç olumsuz bir özelliği bulunmamaktadır.
-> Kapsül Şeklindeki Biyotin: Firmalar tarafından toz haline getirilerek kapsüllere doldurulmuş biyotin de sıkça kullanılır. Kapsül formundaki biyotin daha uzun sürede sindirilir.
-> Pastil Şeklindeki Biyotin: Hap yutmakta zorlanan veya hap yutmayı zararlı bulan kişiler olabilir. Bu kişiler için biyotinin pastil şeklinde ağızda emilerek kullanılan formları üretilmiştir.
-> Krem Şeklindeki Biyotin: Biyotin, saçlara ve kafa derisine krem şeklinde uygulandığında da oldukça faydalı olur. Ancak kremin nasıl kullanılması gerektiğinin iyi öğrenilmesi gerekir.
-> Şampuan Şeklindeki Biyotin: Biyotin kullanımını standart bir işlem haline getirmek isteyenler şampuan formundaki biyotini kullanabilirler. Ancak şampuan uzun süre saçta kalmayacağı için bu formun etki derecesi düşüktür.
Gebelikte Biyotin Kullanımı
Gebelik döneminde annenin vücudunda bulunan vitamin ve mineraller yetersiz gelmeye başlar. Bunun nedeni mevcut maddelerin bebek ile paylaşılmasıdır. O yüzden gebelik döneminde biyotin yetersizliği de göz çarpar. Anne adayları, bebek doğana kadar ihtiyacı karşılamak için hazır biyotin kullanabilir. Elbette öncelikle kullanılacak ürünü kadın doğum uzmanına onaylatması gerekir.
Hazır Biyotin Pahalı Mıdır?
Hazır biyotin ürünleri destek olarak kullanılması gereken ürünlerdir. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile ideal miktarda kullanılmaları gerekir. İdeal miktarda kullanılan biyotinin aylık masrafı 30-40 TL’yi geçmemektedir. Ancak bilinçsizce aşırı biyotin kullanmaya çalışanlar hem vücuduna zarar verir hem de cüzdanına.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.