Akut Eklem Romatizması Belirtileri ve Tedavisi
Akut Eklem Romatizması Nedir?
Eklemlerde; ağrı, şişlik, kızarıklık ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.Akut eklem romatizması ağır boğaz enfeksiyonu sonucunda dirsek, parmak, diz ekleminde hatta bazen kalp kapakçığında görülebilen bir bağ doku rahatsızlığıdır. Bu enfeksiyon durumu romatoid artrit olarak isimlendirilir. Hastalığın meydana getirdiği ağrı ve şişlik devamlı bölge değiştirmektedir. Örneğin diz kapağında meydana gelen bir ağrı düzeldikten sonra parmak eklemlerinde ağrı kendini göstermektedir. Günlük hayatı son derece kısıtlayan ateşli bir hastalıktır.
Akut Eklem Romatizması Belirtileri Nelerdir?
-> Eklemlerde şişlik ve kızarıklık görülmesi
-> Eklem hareketlerinde kısıtlama hissedilmesi
-> Gün içerisinde sürekli olarak eklem tutulması görülmesi
-> Merdiven çıkarken veya ağırlık kaldırırken eklemlerde zorlanma hissedilmesi
-> Deri altında pek çok şişlik oluşması
Akut Eklem Romatizması İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Akut eklem romatizması ağrı, enfeksiyon ve eklem hareketi gibi pek çok konuyu kapsayan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle akut eklem romatizmasından şüphe duyan kişilerin doğrudan romatoloji bölümüne başvurması gerekir. Bunun dışında kardiyoloji veya ortopedi uzmanları da hastalara akut eklem romatizması hakkında bilgi verip yönlendirebilir.
Akut Eklem Romatizmasından Nasıl Korunabiliriz?
Şiddetli boğaz enfeksiyonu geçiren hastaların kesinlikle bu rahatsızlığı hafife almamaları gerekir.Eğer bu enfeksiyon A grubu beta hemolitik streptekok bakteriler tarafından meydana geldiyse akut eklem romatizması oluşabilir. Bu yüzden şiddetli boğaz enfeksiyonu geçiren hastalarda kan testi yapılarak ASO (A grubu beta hemolitik streptekok) ölçümü yapılır.Yüksek değerli bir ASO miktarıyla karşılaşılırsa, bu değer düşene kadar hastaya penicilin tedavisi yapılmalıdır.
Akut Eklem Romatizması Bulaşıcı Mıdır?
Akut eklem romatizması enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlıktır. Ancak kesinlikle başka kişilere bulaşması söz konusu değildir. Yalnızca akut eklem romatizmasına yol açan boğaz enfeksiyonları bulaşabilir. Bu da anca kan nakli veya aynı eşyalardan yeyip içme ile gerçekleşebilir.
Akut Eklem Romatizması Neden Risklidir?
İnsan vücudu, diğer mikroplarla mücadele ettiği gibi bu bakteriye karşıda antikor üretmektedir. Fakat bu bakterinin yapısı ile kalp kapakçığının hücre yapısı benzerlik göstermektedir. İşte hastaya penisilin takviyesi yapılmazsa, bu bakteriye karşı daha çok antikor üretilir ve bu antikorlar kalp kapakçığına tutunarak ona zarar verebilir.İşte bu durumda kalp kapakçığının pürüssüz yüzeyi bozulur ve mikrop tutulumuna müsait hale gelir. Kalp kapakçığındaki pürüzlü yüzeye tutunan mikroplar, enfektif endokardit adı verilen son derece tehlikeli bir kalp hastalığına yol açabilir.Ayrıca akut eklem romatizması sonrasında; böbrek hasarı sonucu idrarda protein bulunması, deri altında kalıcı nodüller oluşması, ve çeşitli kas problemleri görülebilir.
Akut Eklem Romatizması Tedavisi
Akut eklem romatizmasının kesin bir tedavisi yoktur. Sadece ilerleyen dönemde başka problemler oluşmaması için ömür boyu 21 günlük depo penisilin kullanması gerekebilir.Ayrıca, diş hekiminin ağız içinde kanlı bir işlem yapmadan önce hastaya antibiyotik profilaksisi uygulaması gerekir. Aksi halde hastada enfektif endokardit gelişebilir. O yüzden eklem romatizması geçiren kişilerin tedavi öncesinde diş hekimine hastalığını söylemesi ve uygulanan tedaviyi detaylı biçimde anlatması gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.