Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir?

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir?

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir?

Kanın içerisinde bulunan hücreler kemik iliği ve dalak tarafından üretilir. Bu üretim gerekenden az olursa veya üretilen kan hücreleri bir sebeple kaybedilirse anemi (kansızlık) durumu ortaya çıkar. Aneminin pek çok türü mevcuttur. Bu türlerden bir tanesi de akdeniz anemisidir. Akdeniz anemisi, genellikle Akdeniz ülkelerinde görülen bir tür olduğu için bu ismi almıştır.Genetik bir hastalıktır. Vücut kromozomlarında çekinik olarak taşınan bir gen olduğu için kişilerin taşıyıcı olma ihtimali vardır. Akdeniz anemisininde taşıyıcı olma durumuna talasemi minör, hasta olma durumuna ise talasemi major adı verilir. Talasemi minörde hastada herhangi bir problem oluşmaz ve tedavi gerekmez. Ancak talasemi major için herhangi bir müdahalede bulunulmazsa ölüm riski çok yüksektir.

Akdeniz Anemisinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Akdeniz anemisi yapılan testler ile anlaşılabilir. Bu nedenle evlenmeden önce iki tarafta da akdeniz anemisinin hastalık geni varsa bireyler hasta çocukları olmasın diye evlilikten vazgeçebilir veya çocuk sahibi olmamaya karar verebilir. Onun dışında çocuk sahibi olmak istediklerinde de riski bilerek göze almış olurlar. Ancak bu kararı düşünüp verebilmek için öncelikle gerekli tüm testlerin yaptırılması gerekir.

Akdeniz Anemisinde Hasta Olma Riski Nedir?

  ->  Anne ve baba hasta ise çocuk kesinlikle hasta olur.

  ->  Anne veya babadan biri hasta diğeri sağlıklı ise çocuğun hasta olma riski yoktur.

  ->  Anne veya babadan bir taşıyıcı diğeri sağlıklı ise çocuğun hasta olma riski yoktur.

  ->  Anne veya babadan biri hasta diğeri taşıyıcı ise hasta olma riski %50’dir.

  ->  Anne ve babanın ikisi de taşıyıcı ise çocuğun hasta olma riski %25’tir.

Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir?

  ->  Halsizlik ve sürekli uyku isteği duyma

  ->  Renk solukluğu

  ->  Tansiyon düşmesi

  ->  Dalağın büyümesi

  ->  Karın bölgesinde şişlik

Akdeniz Anemisinde Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?

Akdeniz anemisinde hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak ve hastayı yaşatabilmek için eritrosit transferi gerekir. Bu yöntem belli aralıklarla ömür boyu uygulanmalıdır. Transferin hangi aralıkta ve miktarda yapılacağını hastanın ihtiyacı belirler. Akdeniz anemisinin kesin tedavisi için kök hücre transferi gerekir. Ancak kök hücre için hem uygun vericinin bulunması hem de tedavide başarıya ulaşılması oldukça zordur. Ancak yinede uygun verici varsa denenmesi gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz