Apandisit Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Apandisit Nedir?
Apandisit, kalın bağırsak ile ince bağırsak arasındaki gelişimsel bir kalıntıdır. Bu kalıntının sindirim sisteminde herhangi bir görevi yoktur. Ancak sindirim sistemine gelen mikropların ilk tutulum yeri olduğu için bağırsakların bademciği olarak adlandırılır. Apandisit, belirli bir düzen içinde oluşmadığı için farklı boyut ve konumlarda olabilir. Bazı kişilerde kalın bağırsağın arka kısmına doğru uzanırken bazı kişilerde iç genital organlara doğru kıvrım yapabilir. Bu sebeple apandisit kaynaklı ağrılar diğer bölgelerin ağrılarıyla karıştırılabilir.
Apandisit Probleminin Belirtileri Nelerdir?
-> Şiddetli ve sebepsiz mide bulantısı
-> Sindirim sisteminde hissedilen problemler
-> İlk başlarda belli belirsiz olup birden şiddetlenen ağrı
-> Mevcut ağrının hareket edildiğinde artması
Apandisitin Şişmesi Sonucu Neler Olabilir?
Apandisit zarına aşırı baskı yapacak bir şişme sonucunda zar patlayabilir. Patlayan zardan apandisitin içeriği karın bölgesine yayılır. Apandisit içeriğinin yayılması sonucu yaygın enfeksiyon ve apse oluşma riski yüksektir. Bu nedenle apandisit ağrıları asla ihmal edilmemelidir.
Apandisit Ağrısı Hissedenler Ne Yapmalıdır?
Apandisit ağrısı hisseden kişilerin hiçbir ilaç kullanmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Ağrı sebebiyle bir ağrı kesici alınırsa bu ilaç apandisit bulgularını baskılayabilir ve hekimin teşhisini engeller. Böyle bir durumda da apandisitin yırtılıp patlaması engellenemez.
Apandisit Patlaması Öldürür Mü?
Apandisit patlaması oldukça riskli bir durumdur. Hasta en iyi ihtimalle yoğun bir ilaç tedavisi altına alınır. Hastaya zamanında müdahale edilmezse yoğun bakıma girecek kadar kötü hale gelebilir. Erken müdahale edilmediği takdirde apandisit patlaması sebebiyle hasta yaşamını yitirebilir.
Apandisit Patlaması Nasıl Engellenir?
Apandisit ağrısı çeken bir kişide yapılabilecek tek işlem ameliyattır. Öncelikle hastaya genel anestezi verilir. Karın bölgesinden açılan kesik sayesinde apandisite ulaşılır. Apandisitin kalın bağırsakla birleştiği nokta boğumlanır ve o noktadan kesilerek apandisit ayrılır. Boğumlanan bölge dikilir. Daha sonra karın duvarı dikilir ve operasyon tamamlanır. Ameliyat sonrası hastanın bir hafta istirahat etmesi dikişlerin korunması açısından faydalı olacaktır.
Apandisit Patlaması Sonucu Tedavi
Apandisit patlamasından sonra karın boşluğuna iltihaplı bir sıvı yayılır. Bu sıvının bir kısmı ince bağırsağa bir kısmı ise kan damarlarına geçebilir. Kan damarlarına geçen iltihap kısa sürede tüm vücuda yayılır. İltihabın ulaştığı beyin, karaciğer gibi organların çalışma performansı düşer. Hastanın bilinci kaybolabilir. Böyle bir durumla karşılaşan hekim hastayı direkt ameliyata alır. Ameliyat sırasında apandisit boğumlanarak alınır. Apandisitin alındığı sırada hastaya serum yoluyla antibiyotik ve antiviral ilaçlar vermelidir. İlaçların etki süresi iltihabın yayılma süresinden daha uzun olduğu için hastayı sağlıklı duruma getirmek oldukça zordur. Bu nedenle hekim doğru ilaçları seçmeli ve vakit kaybetmeden hastaya vermelidir.
Apandisit Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrasında hastaya antimikrobik ilaç veremeye devam edilmelidir. Hastaya ameliyat dikişleri alınana kadar düzenli pansuman yapılmalıdır. Bu sayede zaten mikrop düzeyi yüksek kan dolaşımı korunmuş olur. Ayrıca hasta tam iyileşene kadar aşırı yük kaldırmaktan ve ani hareketler yapmaktan kaçınmalıdır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.